Direct naar het recept
Dit broodje Surinaamse kip eet ik het liefst iedere week.
Ik ben zo iemand die het liefst iedere dag drie keer warm zou willen eten. Ik vond het toen ik in Bangkok woonde en/of op Bali op vakantie was ook totaal geen probleem om de dag te starten met nasi, bami, rijst… Héérlijk!
Anti-brood ben ik overigens niet hoor, maar het liefst beleg ik dit dan wel met iets warms. Eén van de favorieten hier in huis is een broodje met Surinaamse kip. Toen we nog in ons vorige huis woonden stond er op donderdag en vrijdag altijd een kraampje om de hoek van SuriFoodswaar we regelmatig wat te eten haalden maar sinds we zijn verhuisd doen we dat niet meer. Zelf maken is dan de enige optie maar gelukkig is dit recept heel makkelijk.
Vanwege mijn MCAS kan ik helaas niet heel goed tegen pittig eten, dus vandaar dat ik relatief weinig sambal gebruik in dit recept. Maar voel je natuurlijk vrij om een beetje sambal op het broodje te smeren voor extraheat!
Wil je de broodjes helemaal volgens de regels maken dan zul je op zoek moeten gaan naar zachte Surinaamse puntjes. Deze zijn vaak wel verkrijgbaar bij de Turkse supermarkt maar met witte pistoletjes kan het ook prima.
Surinaamse kip marinade
Ik vind het ergens altijd wel spannend om Surinaamse recepten te delen. Ik weet namelijk hoe trots de Surinamers zijn op hun gerechten en als daar mee wordt ‘gespeeld’, wordt dan niet altijd in dank afgenomen. Hoe vaak ik de verontwaardigingen over niet authentieke roti recepten wel niet heb gezien..
Enfin, volgens mij heb ik met dit broodje Surinaamse kip wel aardig goed mijn best gedaan. Ik heb in ieder geval met mijn Surinaamse kip marinade wel écht het idee dat het in de buurt komt van de lekkere broodjes die we wel eens haalden bij SuriFoods.
Zoals altijd het geval is met het marineren van vlees: hoe langer je het vlees de tijd geeft om te marineren, hoe lekkerder de smaak is. Bij voorkeur laat je de Surinaamse kip dan ook uren in een schaal of ziplockbag in de marinade staan. Maar ja… wie neemt daar nou de tijd voor?
Ik ben er zelf altijd bij-zon-der slecht in, moet ik eerlijk bekennen. Veel te laat besef ik me altijd dat ik het vlees nog had willen marineren. Dus puntje bij paaltje: meestal marineert mijn vlees helemaal niet. Oeps.
Voor dit recept zal ik je toch aan willen raden om de kip minimaal 30 minuten in de marinade te laten staan. Lukt dit ook niet, voeg dan tijdens het bakken van de kip af en toe een lepel van de marinade toe. Zo creëer je een lekker plakkerig laagje saus om de kip. En dat wil je!
Helemaal in combinatie met sambal en zoetzuur, smaakt de zoete kip echt waanzinnig lekker.
Surinaamse kip ketjap
Ik koos ervoor om een broodje Surinaamse kip ketjap te maken. Het is een zoete, licht plakkerige saus om de kip geworden. Als je wel eens bij de Surinamer komt, zul je ook zien dat Kip Kerrie een big deal is, maar onderstaand recept is dus heel anders. Wellicht maak ik voor de Kip Kerrie ooit ook nog eens een lekker broodje!
Mijn kip ketjap marinade bestaat uit:
- 1teentjeknoflook– fijngehakt
- 1tlgemberpoeder
- 1eldonkerbruine basterdsuiker
- 1elazijn
- 2elketjap manis
- 1elsojasaus
- 1eltomatenketchup
- 1tlsambal
Zorg ervoor dat je, als je de kip gaat bakken, het vuur niet al te hoog zet. Door de suiker, ketjap en ketchup in de marinade, heeft de marinade de neiging om te verbranden in de pan. Rustig aan dus, tijdens het bakken!
Zoals ik net al zei: voeg tijdens het bakken gerust af en toe een lepel van de marinade aan de kip toe, om een extra plakkerig laagje om het vlees heen te krijgen. Alleen maar lekker!
Ben je nou dol op Surinaamse recepten waar ketjap aan te pas komt, dan vind je mijn Surinaamse nasi waarschijnlijk ook lekker. Net als de Surinaamse kip uit de oven.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
3.80 van 45 stemmen
Broodje Surinaamse kip
Maak dit Broodje Surinaamse kip naar eigen smaak pittiger door meer sambal te gebruiken. Mocht je op zoek zijn naar zachte broodjes dan kun je bij de Turkse supermarkt terecht.
Porties4 broodjes
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten minuten
Bereidingstijd 15 minuten minuten
Totale tijd 25 minuten minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct opeten
Ingrediënten
- 1 teentje knoflook – fijngehakt
- 1 tl gemberpoeder
- 1 el donkerbruine basterdsuiker
- 1 el azijn
- 2 el ketjap manis
- 1 el sojasaus
- 1 el tomatenketchup
- 1 tl sambal
En verder
- 500 g kippendijfilet – in blokjes
- 4 pistoletjes
- komkommer
Instructies
Doe alle ingrediënten voor de marinade bij elkaar in een kom en roer goed door.
Doe de blokjes kippendijfilet bij de marinade in de kom en schep het geheel goed door. Je kunt ervoor kiezen de kip een paar uur te laten marineren, maar ik ben daar altijd veel te lui voor. Het komt de smaak eigenlijk wel ten goede maar ja… wie heeft er nou het geduld hiervoor.
Verhit een droge koekenpan op het vuur en schep de kip in de pan. Neem niet alle marinade mee, dan wordt het wel erg nat in de pan namelijk.
Bak de kip in 15-20 minuten gaar.
Snijd de broodjes in en schep de Surinaamse kip in de broodjes.
Top de kip af met (zoetzure) komkommer en serveer de broodjes direct.
Gang: lunch
Keuken: Surinaams
Trefwoord: broodje, broodje warm vlees, surinaamse kip, warm vlees